Mat og drikke i samspill

Røde druer

Cabernet Sauvignon: Dyrkesnå over alt og er viktigste røde drue. Modner sent og krever varme. Små,tykkskallede druer som gir mye farge, fylde, tannin, bra syre og aroma. Aromaerav solbær, paprika sedertre og tobakk. Gir faste, tanninrike viner med god syreog kropp. Lagrer godt, både på fat og flaske. Gjør seg godt i blends. Best iBordeaux, USA, Australia, Argentina, Chile, Sør Afrika, Bulgaria.

Merlot: Slektning av Cab S. og også Bordeaux drue. Modner tidligere, gir rikere, mykereog rundere vin. Store bær med tynt skall gir mindre tannin. Ofte aroma avsolbær, plomme, lær vegetabilsk og krydder. Veldig gode egenskaper sammen medCab S, men gjør også gode prestasjoner alene. Best i St Emilion, Pomerol, restenav Frankrike, USA, Australia, Chile der den forveksles med Carmenere ,SørAfrika, New Zealand.

Cabernet Franc: Aromaerav solbær, fiol, anis, blyant, jordlig. Lettere, mindre syre og tannin enn CabS., og fastere enn Merlot. Modner lettere enn sin mer utbredte storebror. Besti Bordeaux, Loire, USA, Argentina, New Zealand, Australia, Italia.,

Pinot Noir: Verdensbeste drue, men vanskelig å dyrke og derfor stor variasjon i kvalitet. Tyntskall, fargesvak, rubinrød, syrlig, lite tannin, kompleks ettersmak. Uttrykkerlett terroir. Gir aromaer av bringebær, kirsebær, fioler, jordlig, løv, anis,animalsk. Best i Burgund, Champagne, New Zealand, USA, Alsace. Loire

Gamay: Beajoulais egen drue, men finnes også i Burgund og Loire. Gir lette, friske,fruktige viner som ofte bør drikkes lettere avkjølt og unge. Aromaer avbringebær, jordbær, kirsebær. Høy syre og fruktighet, lite tannin. Ofte lagetpå Maceration Carbonique.

Syrah: Girmørke, alkohol og tanninrike viner med bjørnebær, blåbær, anis, velhengt vilt,krydder og pepper i aromaer. Smaksrik, god syre, en del tannin. Best i Rhone,resten av Frankrike, Australia, USA, Spania, Sør Amerika og Sør Afrika.

Grenache: Drue somgir mye alkohol, fruktaromaer, sødme, lite farge og tannin. God blandingsdrue.Best i Syd Rhone og Spania, men finnes også i USA, Australia.

Mourvedre: Godblandingsdrue. Gir alkohol, tanninrike viner med bjørnebær og animalsk iaromabildet. Best i Bandol, Provence, Spania, USA, Australia.

Nebbiolo: Italiasstore drue sammen med Sangiovese. Modner sent, krevende å dyrke. Gir viner medhøy syre og alkohol, mye fylde, kompleksitet, tannin og finesse. Aroma avblomst, kirsebær, tjære, lær, sopp og trøffel. Krever ofte lang lagring. Best iBarolo og Barbaresco i Piemonte, men også etter hvert i USA, Mexico ogAustralia.

Barbera: Dypfarge, høy syre og alkohol, lite tannin. Aroma av plomme, rosinaktig fruktigfylde. Gode egenskaper med ny eik. Best i Piemonte, Italia, men også i USA,Australia, Sør Amerika.

Dolcetto: Modnerlett. Mye farge, frisk, lett, kjøttfull, bløt, kirsebær og morellaromaer, tørrmed svake bittertoner. Drikkes ung. Best i Piemonte, Alba.

Sangiovese: Italiasmest utbredte drue. Moderat avkastning og sent moden. Gir ofte aromaer avkirsebær, morell urter og stall. Ofte mye farge, smak og god syre, men variablekvalitetsnivåer. Best i Toscana, Chianti, Brunello di Montalcino, VinoNobile di Montepulicano, USA og Argentina.

Touriga National: Portugal eget fyrverkeri av en drue. Aromaerav solbær, moreller, bjørnebær, villblomst, skog. Høy tannin, alkohol og farge.Best i Douro, Dao og resten av Portugal. Brukes også i portvin.

Tempranillo: Spaniasviktigste kvalitetsdrue. Tynt skall, lav eller moderat syre, bra med farge,gode lagringsegenskaper. Aromaer av mørke bær, anis, lær, tobakk, krydder,vanillje. Best i Rioja, Ribuero del Duero, resten av Spania, Portugal,Frankrike, Sør Amerika.

Carmenere: Opprinnelig Bordeaux drue, men nå blitt Chiles ”nasjonaldrue”. Aromaer avtørket frukt, urter, lakris og lær. Myk, rik og fyldig smak, god tannin, av ogtil litt lav syre. Vanskelig å dyrke, og feiltatt for å være Merlot. Best iChile.

Malbec: Opprinnelig Bordeaux drue, men nå blitt Argentinas ”nasjonaldrue”. Modnertidlig, gir myke, konsentrerte, fyldige alkoholrike viner med lav syre ogtannin. Aromaer av solbær og krydder. Best i Mendoza, men også i St Emilion,Cahors og Loire i Frankrike, USA og Chile.

Pinotage: Bestkjent fra Sør Afrika. Dyp purpur farge, fin fylde og frukt, mye tannin.Fruktige aromaer av bringebær, røyk, tjære og brent gummi. Best i Sør Afrika.

Zinfandel: Kjentsom Californias egen drue, men er egentlig Primitivo druen fra Italia. Myesukker som gir svært høy alkohol. Har varme bæraromaer og mye sødme ogkonsentrasjon hos de beste.

Besti USA og Italia.