Oppskriften på en god meny

Rica Nidelven vinner av Twinings Best Breakfast for 7. år på rad!

Twinings Best Breakfast kårer Norges beste hotellfrokost - Nythun Høyfjellsstue på imponerede 2. plass!

Seks seire på rad var oppskriften før årets kåring. Etter juryens vurderinger er resultatet igjen klart. Under prisutdelingen tirsdag kveld kunne Rica Nidelven nok en gang ta imot prisen som vinner av Twinings Best Breakfast. Det store Trondheimshotellet serverer fortsatt Norges beste hotellfrokost. På en imponerende andreplass kom det lille hotellet på Kruk utenfor Fagernes, Nythun Høyfjellsstue!

Bildet: 1. plass - Rica Nidelven Hotel. Fra venstre: Stephen Twining, Lars Erik Vesterdal (F&B Manager) og Bjarte Gjerde (Hotelldirektør), Lars-Erik Underthun (Juryformann).

Finalejuryen i Twinings Best Breakfast har vært opptatt av at en frokostopplevelse kan være fantastisk på et stort hotell, men også like god på et mindre hotell. Til tross for at tilgangen på ressurser ikke er den samme. 

- Fire av finalistene i årets konkurranse har vist et kvalitetsnivå som skiller dem ut positivt, sier Lars-Erik Underthun, juryformann i Twinings Best Breakfast. - Flere av de beste hotellene har spisset utvalget, fremfor å utvide ytterligere. Isteden har bevisstheten rundt det som serveres økt. Det er ingen positiv trend om hotellene må øke utvalget ut av dimensjoner for å regnes som best i klassen. I år har de beste i flere tilfeller redusert utvalget, men vært enda mer bevisste rundt det som serveres,forteller Underthun.   

Finaleresultatene i Twinings Best Breakfast 2012:
1. plass Rica Nidelven Hotel, Trondheim
2. plass Nythun Høyfjellsstue, Fagernes
3. plass Clarion Collection Hotel Folketeateret, Oslo
4. plass Rica Hell Hotel, Stjørdal

Bildet: 2. plass - Nythun Høyfjellsstue. Fra venstre: Stephen Twining,  Marit Nythun Utheim og Jørn Tveiten Utheim, Lars-Erik Underthun (juryformann).

Uplasserte hotell i finalen av Twinings Best Breakfast (alfabetisk sortert):

  • Engø Gård (Tjøme)
  • Erzscheidergården (Røros)
  • Holmenkollen Park Hotel Rica (Oslo)
  • Refsnes Gods (Jeløy, Moss)
  • Rica Airport Hotel (Stavanger)
  • Rica Hotel Bergen
  • Rica Hotel Norge (Kristiansand)
  • Rica Ishavshotel (Tromsø)
  • Thon Hotel Bristol Hotel (Oslo)
  • Thon Hotel Lofoten (Svolvær)

 

Twinings Best Breakfast kåret før sommeren også fylkesvinnerne I hvert fylke.

Les pressemeldingen om resultatet her.    

 
Bildet: 3. plass - Clarion Collection Folketeateret Hotel. Fra venstre: Stephen Twining, Linn H. Svendsen (hotelldirektør), John Kristian Stubban (Driftsdirektør Clarion Collection), og Raul J. Grechi (Daglig leder - Grilleriet, som organiserer hotellets frokost), Lars-Erik Underthun (Juryformann).

Juryen i Twinings Best Breakfast
Haugen-Gruppen Storkjøkken er teknisk arrangør av Twinings Best Breakfast. Gjennom konkurransens innledende runder vurderes om lag 500 hotell av Haugen-Gruppens konsulenter av kokker og sommelierer.

I finalerunden tar finalejuryen over, som i år har beståttav følgende personer:
 
Lars Erik Underthun (juryformann):
Mangeårig driver av det legenderiske Spisestedet Feinschmecker, forfatter av en rekke kokebøker og den første norske medaljevinner i Bocuse d’Or.
 
Wenche Andersen:
Kokk, kostholdsekspert og matjournalist. Mest kjent for folk flest er hun som fjernsynskokk i TV 2, gjennom ”Wenches Kjøkken”. Fast innslag i God Morgen Norge helt siden 1994.
 
Frank Ødegaard:
Mye omtalt arkitekturhistoriker, med en enestående og genu ininteresse for frokostbuffeter. Ødegaard er "folkets representant"  i juryen i Twinings Best Breakfast.
 
Juryens begrunnelse
 
1. plass – Rica Nidelven Hotel (Trondheim)
Tidligere års vinner Rica Nidelven er blitt enda bedre. Hyggelig, vennlig og korrekt mottakelse. Gjester som kommer alene får et bord der kuverter utover den ene ryddes bort. Stort, men med «intim» atmosfære. Behagelig musikk, ikke støyende. Alle gjester tilbyd te, eller kaffe ved bordet umiddelbart etter at man har satt seg ned. Maten var enda bedre enn tidligere. Scorer mye på hyggelige, effektive og kunnskapsrike kokker og servitører ute i frokostsalen. Hotellet har strammet inn på utvalget i de ulike buffetene. Endel pålegg er fjernet, slik at utvalget virker bevisst, og mindre overfylt enn før. Generelt meget høy kvalitet på mat, drikke og tilleggskomponenter som energishots og frukt. God merking, også for gjester med spesielle dietter. Nytt av året er tre bakerovner ute i frokostalen. Skal man sette fingeren på noe, må det være et noe smalt osteutvalg. Leverer et helhetsinntrykk som er imponerende, og det er ingen tvil om at dette er Norges beste hotellfrokost!
 
2. plass – Nythun Høyfjellsstue (Fagernes)
Hyggelig og innbydende frokostsal i flotte omgivelser. Imponerende kvalitet på frokosten, mye hjemmelaget mat, meget fristende presentert, mye lokale produkter på buffeten. En av juryens medlemmer smakte den beste leverposteien han noen gang hadde smakt her, og det trekkes også frem detaljer som fantastisk hjemmebakt brød, nydelig sild i flere varianter, og hjemmelaget prim. Det hele er åpenbart laget med omtanke! Mottagelsen, servering og gjennomføring var meget korrekt og hyggelig. Personalet tar seg tid til å prate med gjestene, de har god kunnskap om det som serveres, leverer alle de gode historiene om hvilke tanker som ligger bak, og hvordan de tilbereder maten. Dette er et sted hvor gjester som ikke kjenner stedetskvalitet vil bli nærmest lamslått over hva som serveres på dette lille, sjarmerende stedet.

3. plass – Clarion Collection Folketeateret Hotel (Oslo)
Et meget innovativt og nytenkende hotell i toppsiktet. Hyggelig og moderne frokostsal, og mottakelse, men lydnivået kommenteres av enkelte i juryen som i høyeste laget. Frokosten er basert på selvbetjening av mat og drikke. Dette fungerer godt, men hotellet kunne vunnet på å gi en større grad av personlig service.  Produktene på buffeten var av meget høy kvalitet, godt utvalg av lokalmat. Bredt utvalg av kalde og varme retter, meget god kvalitet på brødutvalget. Den gravede laksen, og nydelige skinker er fantastisk. Den greske yoghurten som var presentert i små glasskopper, var noe av den beste yoghurten juryen har fått. Varmmaten hadde en kjempe godleverpostei som er verdt besøket i seg selv! Det nevnes riktignok at utvalget av varm og kald drikke kan forbedres noe. Alle produkter var veldig godt merket, presentasjonen var delikat, og betjeningen hyggelig.
 
4. plass - Rica Hell Hotel (Stjørdal)
Et hotell som leverer vesentlig bedre kvalitet enn tidligere. Hyggelig betjening ved buffetene, maten var veldig godt merket, bra med lokale innslag. På buffeten var det meget gode fruktshots, godt og bredt utvalg av frukt. Detaljer som valg av sure appelsiner til den friskpressede juicen trekker noe ned. Stedet har et godt matprodukt, men skuffer noe på generelt servicenivå, mottakelse og gjennomføring. Et av jurymedlemmene understreker at han fikk servert den beste omeletten han noensinne hadde smakt på dette hotellet, og det trekkes også her frem detaljer som flere sorter lokalt tilberedt honning, fantastisk utvalg av frukt og bær, samt et rikt utvalg av kald drikke.

Bildet: 4. plass - Rica Hell Hotel. Fra venstre: Stephen Twining, Arild Vollan (F&B Manager) og Rune Nordstokke (Hotelldirektør) og Lars-Erik Underthun (Juryformann)  
                                                                                                       
Stephen Twining er konkurransens beskytter  

Stephen Twining er tiende generasjons direkte etterkommer etter Thomas Twining, som startet Twinings of London i 1706. Etter mer enn 300-års drift er Twinings verdens eldste tehus, og Norges suverent mest populære te. Stephen Twining reiser verden rundt og foredrar om te, tetradisjonen og hvordan man lager den perfekte kopp te. I Twinings Best Breakfast er StephenTwining konkurransens beskytter, og han deltar hvert år ved utdelingen avprisene til de beste hotellene.