Oppskriften på en god meny

Her er vinner(ne) av Tabasco Chipotle oppskriftskonkurranse!


Det har vært en fryd å lese alle kreative og spennende forslag til oppskrifter som har kommet inn i konkurransen. Noen forslag er meget raske og enkle oppskrifter, mens andre har levert mer tidkrevende forslag. For å understreke de mange mulighetene med bruk av TABASCO® Brand Chipotle Pepper Sauce, har vi valgt å kåre to vinnere. Begge får hver sin premie tilsendt iløpet av uken! 

 

Først og fremst - Vinnerne er:

  • Øystein Berntsen - Blender (Umoe Restaurant Group) '

 

  • Atle Lura - Wilberg Statoil Vassbotnen

 

Haugen-Gruppen Foodservice gratulerer med delt seier! Og her kommer de to vinneroppskriftene!

 

Øystein Berntsen sin oppskrift:

Hamburger m/ Maple Syrup & Tabasco Chipotleglasert sjalottløk

Ingredienser - 4 personer:

  • 4 stk hjemmelagede burgere á 180 gram
  • 4 nybakte hamburgerbrød
  • 8 tykke skiver bacon
  • 1 potte Rapidsalat
  • 12 skiver god tomat
  • 200 g skivet sjalottløk
  • 50 g usaltet smør
  • 50 g Camp Maple Syrup
  • 10 g Tabasco Chipotle
  • 4 stk kald meksikansk drikke med lime (!)

 

Fremgangsmetode:
Hamburgeren stekes medium i panne. Sprøstek baconskivene. Sjalokkløk stekes i mye smør. Hell på lønnesirup og Tabasco Chipotle. Kokes i 5 minutter. På det nederste hamburgerbrødet legges salatblader og tomatskiver. Legg så på burger, løkmarmelade og stekt bacon. Lekk på brødet på toppen. Serveres med kald meksikaner!

Atle Lura sin oppskrift:

Braisert "grisekjake"

BRAISERT GRISEKJAKE, FRITERT EGG M/CHIPOTLE TABASCO & AVRUGA, GRESSKAR I TRE VARIANTER - BAKT PURÉ, SYLTET & POPCORN, SJALOTTLØK & CHIPOTLE SAUS GRISEKJAKE

Ingredienser - 4 personer:

  • 800 g grisekjake 
    • 1 dl hvitvin
    • 1 dl Touch of Taste Sjalottløkfond
    • 1 dl vann
    • 1 dl nøttesmør (se oppskrift)
    • 1/2 dl Tabasco Chipotle
    • 1 fedd hvitløk
    • 1 stk Laurbærblad
    • Pepper
    • Salvie
  • Nøttesmør
    • 200 g smør
    • 2 cl fløte
  • Syltet greskar
    • 1/2 dl hvitvinseddik
    • 1 dl sukker
    • 3 dl vann
    • Pepper
    • Laurbærblad
    • Sjalottløk
    • 12 stk gresskarkuler eller 12 fine firkanter fra et gresskar
    • Litt gresskarkjerneolje
  • Gresskarpuré
    • 1 stk gresskar
    • Litt hvitløk
    • Chili
    • Smør 
    • Salt & Pepper
  • Gresskarpopcorn
    • 50 g Villa Verde gresskarkjerner
    • 25 g olivenolje
  • Skotsk egg m/ Avruga
    • 2 egg
    • 150 g kvernet svinekjøtt
    • 50 g bacon
    • Litt Tabasco Chipotle
    • Litt salvie
    • Litt gressløk
    • Litt rødløk
    • 2 dl brødkrum  


Fremgangsmetode:

800 gr grisekjake pareres. Kan saltes i forkant.

Kok opp en base på: 1 dl Hvitvin 1 dl Touch of Taste Sjalottløkfond, 1 dl vann, 1 dl nøttesmør (se oppskrift), ½ dl Tabasco® Brand Chipotle Pepper Sauce, 1 fedd hvitløk, 1 stk laurbær, pepper og salvie. Reduseres litt.

Strø litt salt på kjakene, hvis dette allerede ikke er blitt gjort. Brun kjakene i smør. Legg ”kjakeballene” i vakuum poser. Fordel sjallotløk & chipotle reduksjonen over. Kjøres til de er møre i ovn. Gjerne natten over på 68 grader. Ev. kan de braiseres i 3-4 timer i ovn på ca 125 grader. Sjekk dem innimellom. Posjeringskraften reduseres ned til passe smak. Jevnes hvis ønskelig. Smakes til eventuelt med Tabasco® Brand Chipotle Pepper Sauce hvis ønskelig. En kan jo selvfølgelig bruke annen type kokekjøtt, men jeg liker den gelatinrike kjakemuskelen = Comfortfood.

NØTTESMØR: 200 gr smør smeltes under tidvis omrøring på lav varme. Tilsett 2 cl fløte, dette for å få mer melkeproteiner. Det er melkeproteinet som karamelliseres og lager den gode nøttesmaken. Kokes sakte ned til det begynner å lukte ”nøtter og karamell”. Siles og oppevares til senere bruk.

SYLTET GRESSKAR: 1/2 dl hvitvinseddik, 1 dl sukker, 3 dl vann, pepper, laurbær og sjalottløk blandes til syltelake. Hull ut 12 stk gresskarkuler, eller kutt gresskar i 12 fine firkanter. Blansjeres først lett i vann m/salt. Kjøles ned, og has i varm syltelake. Trekk til side og kjøl ned. Kuler varmes opp i litt redusert lake, m/litt gresskarkjerneolje.

GRESSKARPURÉ: 1 stk Gresskar (for eksempel bottleneck) deles i to (bruk gjerne det som er igjen av gresskar på oppskriften overfor), snittes, krydres med litt hvitløk, chili, smør og salt & pepper. Bakes møre (tar lang tid). Scoopes ut. Pureres og smakes til. Jeg liker best å ikke kjøre den for glatt, men det er en smaksak.

GRESSKAR POPCORN: Bruk Villa Verde sin ferdig ristede gresskarkjerner eller lag selv. Om man lager selv: 100 gr vann, 1 ts salt (¼ ts sukker), 50 gr ferdig renskede gresskarkjerner. Kokes lett i sammen i 5 minutter. Sil fra vannet. Beuk 25 gr olivenolje. Varm gresskarkjernene og oljen opp i kjele under omrøring. Tøm de så over på brett m/bakepapir. Stekes 5-7 minutt på 180 C. De skal ”puffe” lett og få litt farge. Tørkes av på klede.

SKOTSK EGG m/AVRUGA: 1/2 egg pr prs (2 stk egg). Bløtkokes, kjøles ned og skrelles. Farse laget av: 150 gr Kvernet gris, 50 gr kvernet godt bacon, litt egg, Tabasco® Brand Chipotle Pepper Sauce, hakket salvie, gressløk og rødløk. Blandes godt i sammen til en deig/farse. En kan også bruke gode rå pølser, som en fjerner skinnet fra i stedet for. Legg litt farse mellom to bakepapir og kjevle ut til ønsket tykkelse. Pakkes forsiktig rundt egg (vær litt forsiktig da egget er bløtkokt). Vend ”eggene” i panko eller brødkrum. 2 dl panko/brødkrum, 4 ts Avruga (røkt silderogn – kan sløyfes). Friteres til de er gyldne. La de hvile et par minutter. Egget skal være smilende, men ikke for rennende. Legg en liten klatt avruga (kan droppes) i hver halvdel av eggene, samt litt hakket gressløk og rødløk.

Legges opp med gresskarpuré i bunn. Grisekjake skjæres opp i fine skiver. Det halve egget ved siden av. Strø syltet gresskar og gresskar popcorn rundt og napper grisekjakene med saus.

Det skotske egget kan også serveres som en egen rett, men server da egget helt, og la gjesten selv ”knekke” det, samt tilsette selv den kaviar en måtte by på.                   


SKH 16/1-2012