Oppskriften på en god meny

Hva vet du om Kinesisk Nyttår?

Julen nærmer seg med stormskritt. At julepynten preger bybildet nærmest før sommertøyet er pakket bort er et faktum, men selve høytiden avsluttes for de fleste av oss med feiring av nyttårshelgen. Tar vi turen østover er tradisjonen ganske annerledes. 23. januar starter kineserne en feiring som varer 15 dager til ende!

Blant mange kinesiske helligdager og høytider, regnes kinesisk nyttår som den viktigste. Til forskjell fra vestlig nyttårsfeiring, faller den kinesiske nyttårsdagen ulikt fra år til år. Regelen er som følger: Nyttårsdag er dagen med den andre nymåne etter vintersolverv.

Les mer om den kinesiske kalenderen her!

Legenden fra gammelt av forteller om uhyret Nian . Et vesen som kunne komme ubermerket og lydløst inn i folks hus. Det eneste Nian fryktet, var høye lyder og fargen rød. Dette var oppstarten til en trasisjon der kinesisk nyttår feires med utstrakt bruk av fyrverkeri, og fargen rød innendørs.

Siden nymåne faller ulikt fra år til år, vil den kinesiske nyttårsdagen årlig finne sted et sted mellom 21. januar og 19. februar. Feiringen i 2012 starter altså tidlig: 23. januar.  

 
Den kinesiske årssyklusen består av 12 ulike år, som deretter gjentas på nytt og på nytt. 2012 er dragens år , og deretter følger slange, hest og geit. Under kan du se hele oversikten:
 
Rotte 1924    1936    1948    1960   1972    1984    1996    2008
Okse 1925 1937 1949 1961 1973 1985 1997 2009
Tiger 1926 1938 1950 1962 1974 1986 1998 2010
Kanin 1927 1939 1951 1963 1975 1987 1999 2011
Drage 1928 1940 1952 1964 1976 1988 2000 2012
Slange 1929 1941 1953 1965 1977 1989 2001 2013
Hest 1930 1942 1954 1966 1978 1990 2002 2014
Geit 1931 1943 1955 1967 1979 1991 2003 2015
Ape 1932 1944 1956 1968 1980 1992 2004 2016
Hane 1933 1945 1957 1969 1981 1993 2005 2017
Hund 1934 1946 1958 1970 1982 1994 2006 2018
Gris 1935 1947 1959 1971 1983 1995 2007 2019

 

Mat og matkultur har en viktig posisjon i feiringen av kinesisk nyttår. Selve nyttårsdagen feires blant annet med en høytidelig middag - der familiene samles. Det finnes mange retter spesielt for denne feiringen, og de har alle ulike meninger. Her er noen av de viktigste symbolene, forbundet med de ulikematrettene:

  • Hel kylling = Forening av familie og sammenkomst
  • Reker = Full av liv og lykke
  • Fisk = Rikelig
  • Dumplings = Lykke og fremgang
  • Noodles = Langt liv
  • Riskake = Bedre fremgang og rikdom
  • Blandet grønnsaker = Familieharmoni

Haugen-Gruppen tilbyr dekormateriell, oppskrifter og tips til gjennomføring av kinesisk nyttår. Garantert suksess i kantine, restaurant eller på hotell!

Kontakt vår lokale distriktssjef!

Sjekk ut våre asiatiske oppskrifter!

 

Kinesisk nyttår er også forbundet med overtro. Her er en liste over ting du ikke bør gjøre: 

  • Vask ikke håret på nyttårsdagen. Da vasker du bort all lykke!
  • Spis ikke kjøtt før i det siste måltidet på nyttårsaften. Det er ikke bra å drepe liv på starten av et nytt år.
  • Gråt ikke på nyttårsdagen. Da sier man at du kommer til å gråte hele året.
  • Ikke bruk "dårlige" ord, eller ord som bringer ulykke. F.eks. nummer ”fire” fordi det høres ut som død på kinesisk!

Hovedregelen er riktignok at man skal oppføre seg bra; da vil man få et godt år! Ikke ulik en annen lov, kjent for både barn og voksne!   

Haugen-Gruppen Storkjøkken - SKH 29/11-11