Hvite druer

Chardonnay:Hvitvinsdrue nr 1 i utbredelse og kvalitet. Lett å dyrke og forme forvinmakeren, gir viner som lett reflekterer terroir. Gir aroma som eple, melon,mineral, smør, nøtter og toast. Gode egenskaper med eik. Best i Burgund,Champagne, Chablis. Finnes også i USA, Australia, Italia, Sør Afrika, NewZealand.

Sauvignon Blanc: Megetaromatisk drue med stikkelsbær, asparges, gress, nesle, grønn frukt, røyk og mineral.Ofte flott syre, friske og tørre.. Drikkes helst ung. Sjelden eiket. Best i Sancerre og Pouilly Fumè i Loire, Bordeaux, New Zealand, Chile,Australia.

Semillion: Girkraft og fylde til viner. Aromaer av fiken, sitrus, lanolin og bivoks. Høyalkohol, lav syre. Tynt skall, brukes mye til boutrytisviner. Mest utbredt iBordeaux der den ofte blandes med Sauv Bl. Best i Sauternes, God til lagring,også på eik. Bordeaux, Hunter Valley (Austr.), Sør Afrika og Sør Amerika.

Muscatell: Finnes iflere varianter. En av de eldste druesortene, finnes nesten over hele verden ogogså i varme strøk. Brukes ofte i søte viner, men også i tørre og musserende. Sværtaromatisk og gjerne som parfyme, muskat og rosiner. Best i Beaumes de Venise,Alsace, Asti, Sicilia, Spania.

Chenin Blanc: Alltidsyrerike, lagringsdyktige viner. Aromaer som honning, blomst, aprikos og fuktighalm. Brukes også til musserende og boutrytiserte viner og brennevin. Best iLoire, Sør Afrika, USA.

Viognier: Økendepopularitet. Særegen aroma av Hagtornblomst, fersken og aprikoser. Ofte alkoholrik,normalt god syre. Lavt utbytte, utsatt for sykdommer. Best i Rhone, SørFrankrike, Italia, Australia, USA.

 

Gewürztraminer: Sværtaromatisk, gir ofte litt fet vin. Aroma av Litchi, fersken, aprikos, rose,krydder og parfyme. Kraftig viner med lav syre. Modner tidlig, avler lite. Oftehøy alkohol. Best i Alsace, Tyskland og Østerrike, finnes også i mellom Europa,USA og New Zealand, Australia, Chile.

Sylvaner: Litesmak og litt lav syre. Modner tidlig, stor avkastning. Best i Franken, Rheinessen,Pfalz, Alsace, finnes også i Nord Italia og Øst Europa.

Pinot Gris: Krysningav Pinot Noir og Chardonnay. Aromatisk friskt av aprikos, honning og noerøykpreg. Gir fyldige, kraftige, dype og bløte viner. Lav syre. Best i Alsace, Loire,Italia, USA.

Pinot Blanc: En livligog lett hvit utgave av Pinot Noir, lik Chardonnay i karakter og aroma med gjærepler og honning. Høy syre, lette viner, drikkes unge. Best i Alsace, NordItalia, Tyskland Østerrike.

Riesling: Kjempermed Chardonnay om å være beste hvitvinsdrue og i sterk fremgang. Raffinert,uttrykksfull aromatisk drue med eple, fersken, sitrus, mineral og blomst påsitt beste, og petroleum ved lagring. Mer eksotisk frukt i varme strøk. Modnersent og liker best marginalt klima. Ofte alkoholsvak. Best i Rheingau og Mosel,finnes i resten av Tyskland, Alsace, Østerrike, Australia, USA og New Zealand.God til Boutrytisviner. Liker dårlig eik.

 

Trebbiano: Italias ogFrankrikes allestedsværende hvitvinsdrue. Lik Ugni Blanc i Frankrike, som girsyrerike, litt nøytrale, kjedelige viner. Kan gi friske, sitruspregede aromaer.Varierende kvaliteter. Best i Abruzzo, Italia.

Grüner Veltliner:Østerrikes egen drue. Gir rike, av og til fete viner. Aromaer av grønt, sitrus,grape, hvit pepper, av og til over i tropisk frukt. Kan lagres godt. Best iWachau, Kremstal, Kamptal i Østerrike.

 

Ga till Foodservice
Bestillingsliste er tom